Efterskole? Få 3 gode grunde til at det er et godt valg 

Det er en stor beslutning at vælge et år på efterskole. Du skal være væk hjemmefra det velkendte og trygge, og dine forældre skal kunne prioritere det økonomisk. Der er mange overvejelser: Kommer du til at savne din familie? Hvad med dine fritidsinteresser? Og hvem vasker dit tøj?

Læs videre, og du får noget input, der hjælper dig til at blive mere sikker på valget om at tage på efterskole. Her kommer 3 gode grunde.

Du bliver mere selvstændig

Selvom du er næsten voksen og gerne vil bestemme selv, er du hjemme hos dine forældre stadig barnet. Selvom du har medbestemmelse og ansvar derhjemme, er der på efterskolen helt andre muligheder for at prøve sig selv af.

Du vil opleve situationer, hvor du presser dig selv. Måske i forhold til en fysisk præstation, måske i forbindelse med en optræden eller noget andet kreativt. På efterskolen har du en hverdagsramme, der er tryg, så du tør, samtidig med, at du er på udebane og mærker dig selv på en anden måde. Du kan ikke bare lige spørge dine forældre, så du tager automatisk i højere grad selv stilling til tingene.

Du lærer mere

Fordi du bor på skolen, er der på efterskolen en helt anden læring og fordybelse. Det fagligt særligt udfordrende kan du nemt tage sammen med dine venner, og der er mange anderledes læringsrum. Derudover får du via skolens hverdagsliv et helt andet og tættere forhold til lærerne, så der er rig mulighed for sparring.

Mange efterskoler har linjer eller temaer, hvor du kan specialisere dig fagligt. Fx er der mange idrætsefterskoler, og så er der en bred vifte af forskellige muligheder indenfor det kreative. Du kan læse mere her om kreativ efterskole.

Du får nye venner for livet

Samværet med vennerne er det allervigtigste. Måske du er udadvendt og har nemt ved at få venner, eller også synes du, at det er lidt svært det der med at finde nogen, der forstår dig. På efterskolen bliver du sat i forskellige sammenhænge, hvor nye venner næsten er svært at undgå.

Typisk deler man på en efterskole værelse to og to. Skolens voksne har gjort meget ud af på forhånd at finde de rigtige match, så I på værelset kan både grine og græde sammen. Derudover har man et fællesskab på gangen, hvor der ofte er et ugentligt møde, hvor man taler om praktiske ting men også hyggelige og sjove fælles indslag. Din roomie er din søster/bror, og gangen er din familie.

Så det var hele 3 ting: Selvstændighed, læring og venner; afsted med dig på efterskole.